zondag 24 maart 2013

Polentamuffins


Polenta stond al een tijdje op mijn lijstje om een keer te proberen. Ik zocht in meerdere supermarkten naar dit Italiaanse maismeel, helaas zonder succes. Uiteindelijk vond ik de polenta in een Italiaanse delicatessenwinkel. 
Als je van aardappelpuree houdt is polenta een fijne afwisseling. Je kunt de polenta ook laten opstijven door deze af te laten koelen, dan kun je er bijvoorbeeld punten van snijden en nog even in de koekenpan bakken voor een krokante bite. Polenta is gemalen mais, dus ook geschikt voor mensen met een gluten allergie. De polenta zelf heeft weinig smaak, je moet het echt goed op smaak brengen met parmezaanse kaas en kruiden of bijvoorbeeld met pesto. Ik koos ervoor om de polenta als basis te gebruiken voor deze hartige muffins, lekker met een simpele rucola salade.

Polentamuffins
12 muffins

100 gr instantpolenta
1 sjalotje
125 gr kastanjechampignons
50 gr parmezaanse kaas
25 gr ongezouten roomboter
50 gr zongedroogde tomaatjes
50 gr olijven
2 eieren
olijfolie
zeezout
peper

Maak de champignons schoon, snijd 4 champignons in plakjes en hak de rest heel fijn. Pel en snipper het sjalotje. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de plakjes champignons op hoog vuur. Schep de plakjes champignon op een bordje en bestrooi met wat zout en peper. 
Bak hierna de fijngehakte champignons en het sjalotje in dezelfde pan.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd de zongedroogde tomaatjes en olijven fijn.

Breng in een pan 4 dl water en wat zout aan de kook en voeg al roerende de polenta toe. Kook de polenta al roerende 10-15 minuten tot een smeuiige pap. Roer de fijngehakte champignons met het sjalotje, de parmezaanse kaas en de boter door de polenta. Houd wat stukjes zongedroogde tomaat en olijven apart voor de garnering, meng de rest ook door het polenta mengsel. Proef en voeg eventueel nog zout en/of peper toe. Laat het mengsel wat afkoelen en roer dan de eieren erdoor.

Vet een muffinvorm in en schep het polentamengsel erin. Verdeel de plakjes champignons, zongedroogde tomaatjes en olijven erover. Besprenkel met nog wat olijfolie. Bak de muffins voor 15-20 minuten in de oven.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...