zaterdag 5 oktober 2013

Zalm met kaneel, couscous en harissa yoghurt


Harissa is een Tunesische hete rode saus gemaakt van onder andere pepers die wat wegheeft van sambal en chilisaus. In meerdere kookprogramma's op tv, blogs en food magazines was ik harissa al tegengekomen maar ik had het nog nooit gemaakt en gegeten. Tijd om hier verandering in te brengen! De harissa kun je zelf maken zoals ik deed maar je kunt deze ook gewoon kant en klaar bij de supermarkt kopen.
Op internet zocht ik naar een lekker recept met harissa en op de site van BBC kwam ik dit bijzondere recept tegen. Zalm met kaneel?? Ik hoor 't je denken, en ja het is heel lekker! Samen met de honing, rozijnen en frisse yoghurt in dit recept wordt het een heel speciaal gerecht met heerlijke smaakcombinaties. Snel proberen dus deze Zalm met kaneel, couscous en harissa yoghurt!


Zalm met kaneel, couscous en harissa yoghurt
voor 1 persoon

1 zalmfilet
75 gr couscous
klein handje rozijnen
100 gr Griekse yoghurt 
1 puntpaprika
2 rode pepers, zaadjes verwijderd
1 flinke teen knoflook, velletje verwijderd
1/2 eetlepel honing
handje platte peterselie, fijngehakt
2 flinke snuffen kaneel
olijfolie
zeezout 
peper

Verwarm de oven voor op de hoogste stand.

Voor de harissa bekleed je een bakplaat met bakpapier en leg hierop de puntpaprika. Zet voor 15 minuten in de oven. Als het vel iets zwartgeblakerd is is hij goed. Haal uit de oven en leg op een bord, dek af met aluminiumfolie. Laat dit even zo staan.

Meng de honing met een snuf kaneel, zout, peper en een scheut olijfolie. Leg de zalm in een ovenschaal en verdeel hierover het honingmengsel.

Bak de zalm in een voorverwarmde oven op 200°C in ongeveer 15 minuten

Verder met de harissa: nu de puntpaprika afgekoeld is kun je het vel er heel makkelijk af halen, verwijder ook de zaadlijsten. Doe de geroosterde puntpaprika samen met de rode pepers, knoflook en een snuf zout in de keukenmachine en pureer fijn. 

Meng 1 eetlepel van de harissa met de Griekse yoghurt.

Meng de couscous met de rozijnen, de fijngehakte platte peterselie, een snuf kaneel, zout en peper. Overgiet met kokend water tot ongeveer 1cm boven de couscous en laat even staan.

Roer met een vork de couscous los en leg deze op een bord. Leg de zalm op de couscous en verdeel de harissa yoghurt hierover. Maak af met een takje peterselie.

Smakelijk!


1 opmerking:

  1. Beste Anneke, Had dit recpt ook al eens gelezen nog niet geprobeerd maar ga het zeker ook eens doen. Ben natuurlijk gek op alles met harissa http://delevie.nl/zelf-maken-harissa-of-uit-een-potje/

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...