dinsdag 17 februari 2015

Salade niçoise


Horen jullie de vogeltjes 's morgensvroeg ook alweer fluiten? En zijn jullie ook zo blij dat de dagen voorzichtig weer wat langer worden? De lente laat helaas nog wel even op zich wachten maar toch krijg ik alweer meer zin om salades te eten. 
Deze salade niçoise is een echte klassieker en vernoemd naar de Franse stad Nice. Er zijn in de loop der tijd vele verschillende recepten ontstaan en het enige echte recept bestaat ook niet echt. De salade bestaat altijd uit een combinatie van vis, groente en ei. Maar afhankelijk van de streek en de chef bevat de salade ook andere ingredienten zoals sperzieboontjes en gekookte aardappels. Voor mijn variatie van de salade niçoise gebruikte ik gebakken krieltjes uit de oven, heerlijk!



Salade niçoise
voor 2 personen


300 gr rode krieltjes in schil
300 gr sperziebonen
+/- 16 groene olijven
2 blikjes tonijn op water
2 tomaten, in partjes gesneden
2 eieren
2 handjes slamelange
handje platte peterselie
2 theelepels mosterd
2 theelepels honing
3 eetlepels witte wijnazijn
6 eetlepels olijfolie
zeezout
peper


Verwarm de oven voor op 220 graden. 

Was de krieltjes en snijd ze doormidden. Leg de krieltjes in een ovenschaal of op een beklede bakplaat met de snijkant naar boven, bestrooi met peper en zout en besprenkel met olijfolie. Bak de aardappeltjes voor 30 minuten in de oven.

Kook de sperziebonen in gezouten water beetgaar. Giet de boontjes af en spoel ze koud na.

Kook de eitjes z'n 7 a 8 minuten. Giet het hete water af en laat de eieren schrikken onder de koude kraan. Pel de eieren en snijd ze doormidden.

Verdeel de slamelange over de borden en leg hierop de boontjes. Giet de blikjes tonijn af en verdeel de tonijn over de borden. Voeg ook de olijven, tomaat en krieltjes toe. Leg hierop twee halve eitjes.

Maak de vinaigrette door de witte wijnazijn te mengen met mosterd, honing, zout en peper. Voeg nu beetje bij beetje olijfolie toe, blijf ondertussen kloppen met je garde tot je een romige mengsel hebt.

Verdeel de vinaigrette over de salades. Garneer de salade niçoise met wat gehakte verse platte peterselie.

Enjoy!

LIKE Mijn Kookavonturen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe recepten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...