maandag 27 april 2015

Speltbrood met noten en dadels


Een tijdje terug maakte ik een heerlijk speltbrood met bosvruchten en walnoten. Dit brood is hartstikke snel te maken, voedzaam en heerlijk als tussendoortje. Het werd tijd voor een variatie; ik maakte nu een speltbrood met noten en dadels! Het brood is heerlijk en heeft niet meer nodig dan een lik roomboter. 

Warm is het speltbrood met noten en dadels het lekkerst. Piep het eventueel even op in de oven, een paar minuutjes op 180 graden en je hebt een heerlijk tussendoortje of plakje notenbrood voor bij de lunch!


Spelt is een van de oudste graansoorten, uit archeologisch onderzoek is gebleken dat de mens 9000 jaar geleden al spelt verbouwde. Op internet vind je veel wonderverhalen over spelt, maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van spelt? Spelt is minder populair dan tarwe, hierdoor is het nog niet interessant voor de voedingsgiganten. De bakkers en molens waar je het spelt koopt zijn niet bezig met allerlei kunstmatige toevoegingen. Spelt is niet alleen lekkerder, ook is dus het gezonder voor je. Ook bevat tarwe tegenwoordig minder voedingsstoffen. Met name de hoeveelheid eiwitten is afgenomen, terwijl de hoeveelheid calorieën hetzelfde is gebleven. Bij een modern plakje tarwebrood krijg je dus minder bouwstoffen binnen per calorie. Spelt(brood) dus een lekker, gezond en voedzaam alternatief!


Speltbrood met noten en dadels
voor 1 brood, +/- 10 plakjes

250 gr speltmeel
250 gr griekse yoghurt
75 gr gemengde noten, ongezouten en ongebrand
125 gr medjool dadels
1 ei
1 banaan
1 theelepel bakpoeder
snufje zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng het speltmeel, bakpoeder en zout in een kom.

In een andere kom doe je de Griekse yoghurt met de banaan en het ei. Prak de banaan met een vork en meng door de andere ingredienten zodat je een glad beslag krijgt.

Voeg het yoghurtmengsel toe aan de droge ingredienten, meng tot je aan 'taai' beslag krijgt.

Hak de gemengde noten grof. Halveer de dadels, verwijder de pit en snijd ze in kleine stukjes. Voeg de noten en dadels toe aan het beslag en meng alles goed door elkaar.

Vet een cakeblik in en schep hierin het beslag. Bak het speltbrood in 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Enjoy!


LIKE Mijn Kookavonturen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe recepten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...