vrijdag 29 mei 2015

Oeuf en cocotte


Yeah, het is weer weekend! Het weekend is natuurlijk ideaal om even lekker de tijd te nemen voor een heerlijk ontbijtje. Met deze oeuf en cocotte begin je je dag goed en het is een heerlijk simpel ontbijtreceptje. Je doet wat ingredienten in een ovenbestendig schaaltje en de oven doet de rest, heb jij tijd om nog even lekker rustig wakker te worden!

Oeuf en cocotte is een Franse klassieker, je gaart de eieren au bain marie. Ik maakte deze oeuf en cocotte lekker met gerookte zalm en zongedroogde tomaatjes. Maar je zou ook voor spinazie en kerstomaatjes kunnen kiezen. Of wat dacht je van geitenkaas en rauwe ham? Nou je hoort het al, de variatie mogelijkheden zijn eindeloos, dus deze eierpotjes staan hier vast snel weer op de ontbijttafel.


Bij dit receptje is het lekker om een versgebakken broodje te eten. Of maak er broodsoldaatjes bij, lekker om in het smeuïge eigeel te dopen. De soldaatjes maak je door wit casinobrood te roosteren en vervolgens in lange repen te snijden. Je maakt er helemaal een feest van door de broodsoldaatjes te besmeren met gezouten roomboter.




Oeuf en cocotte
voor 2 personen

80 gr gerookte zalm
handje verse platte peterselie
2 eieren
2 eetlepels crème fraîche
6 semi zongedroogde tomaatjes
zeezout
peper
boter om in te vetten


Verwarm de oven voor op 180 graden en vet 2 ovenbestendige schaaltjes in met een beetje boter.

Verdeel de gerookte zalm in snippers en leg deze samen met de zongedroogde tomaatjes in de schaaltjes. Hak de platte peterselie grof en strooi deze over de zalm.

Verdeel een lepel crème fraîche over de zalm en breek hier vervolgens een eitje boven. Bestrooi met peper en zout.

Zet de schaaltjes in een ovenschaal of braadslede. Giet kokend water in de ovenschaal tot ongeveer de helft van de schaaltjes onder staan.

Bak de oeuf en cocotte nu voor z'n 8-10 minuten in de oven, de dooier blijft zacht. Je kunt ze ook iets langer bakken als je de dooier wilt laten stollen, dek de schaaltjes dan af met aluminiumfolie zodat ze niet uitdrogen.


Enjoy!


LIKE Mijn Kookavonturen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe recepten!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...