zondag 4 oktober 2015

Gevulde courgettes met couscous en amandelen

Courgettes zijn ideaal om te vullen, dit keer vulde ik ze met een heerlijke couscous. De couscous is lekker kruidig op smaak gebracht. Het recept is gebaseerd op een recept uit de Allerhande. Het is een vegetarisch gerecht maar je kunt het eventueel serveren met falafelballetjes of een stukje vlees of vis, reken dan een halve courgette per persoon. De gevulde courgettes zijn ook heerlijk als healthy leftover lunch!

De courgettes worden op smaak gebracht met Râs al hânout, dit is een kruidenmengsel uit Marokko en betekend letterlijk ''het beste van de winkel''. Het is een warme en intens ruikende specerijenmelange bestaande uit 20 of meer specerijen zoals piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, gember, nootmuskaat, zwarte peper en kurkuma. De meeste ingrediënten worden geroosterd en daarna samen fijngemalen. Elke handelaar heeft zijn eigen samenstelling van specerijen. 



Gevulde courgettes met couscous en amandelen
voor 4 personen

4 courgettes
1/2 eetlepel Râs al hânout
200 gr couscous
150 gr feta
1 limoen
3 eetlepels amandelschaafsel
handje verse basilicum
2 theelepels gemalen koriander
2 theelepels kaneel
olijfolie
zeezout
peper


Verwarm de oven voor op 180 graden.

Was de courgettes en snijd ze in de lengte doormidden. Hol de courgettes uit met een lepel en houd het vruchtvlees apart. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de courgettes erop.

Meng de Râs al hânout met 1 eetlepel olijfolie en bestrijk de binnenkant van de courgettes met dit mengsel. Bestrooi met zout en peper. Bak de courgettes 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Doe de couscous in een kom en schenk er 250 ml kokend water over, laat dit 10 minuten staan.

Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan.

Boen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers het sap uit. Scheur de blaadjes verse basilicum.

Hak het vruchtvlees van de courgettes fijn. Roer de couscous los met een vork. Breng op smaak met een scheut olijfolie, de gemalen koriander, kaneel, verse basilicum, het vruchtvlees van de courgettes, limoenrasp en -sap. Breng op smaak met peper en eventueel een klein beetje zout.

Vul de courgettes met de couscous, verdeel de feta erover en garneer met het geroosterde amandelschaafsel.


Enjoy!


LIKE Mijn Kookavonturen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe recepten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...