vrijdag 2 oktober 2015

Zelfgemaakte bolognesesaus

Bolognesesaus is een goed gevulde pastasaus afkomstig uit Bologna. Je kent hem vast uit de supermarkt, maar zelf maken is natuurlijk veel lekkerder. Het kost je even tijd maar de smaak is zo goed en vol, daar wil je wel een uurtje op zondagmiddag voor ''opofferen''. Volgens de kenners is dit trouwens geen echte bolognesesaus, die moet minstens twee uur stoven. Ook over de receptuur kun je eindeloos discussiĆ«ren, maar ik vind hem zo heel lekker, ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

De basis voor deze saus is een mirepoix. Een mirewatte? Een mirepoix dus, een mengsel van groenten dat je gebruikt bij de bereiding van bouillon, soep, stoofvlees en ook sauzen. Het is een mengsel van ui, wortel, knol- en bleekselderij.


Zelfgemaakte bolognesesaus
voor 4 personen

1/2 knolselderij (of 1/4 bij een groot exemplaar)
2 stengels bleekselderij
1 ui
1 kleine winterwortel
400 gr rundergehakt
400 gr gepelde tomaten uit blik
klein blikje tomatenpuree
scheut rode wijn
handje verse basilicum
olijfolie
zeezout
peper

verder; pasta en Parmezaanse kaas.


Schil de knolserderij en snijd hem in blokjes. Was de bleekselderij en snijd in kleine boogjes. Pel en snipper de ui. Schrap de wortel en snijd deze in blokjes.

Verhit olijfolie in een pan met dikke bodem en bak hierin de groenten en ui voor z'n 5 minuten. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Schep de tomatenpuree in de pan en bak deze even mee. Voeg de tomaten uit blik toe, de wijn (evt. vervanger door een scheutje water) en de helft van de basilicumblaadjes. Laat de saus z'n 30 minuten op laagvuur koken.

Kook de pasta in ruim water met zout.

Breng de saus op smaak met peper en zout. Scheur de overige basilicumblaadjes en strooi ze over de saus. Giet de pasta af en meng door de bolognesesaus. Schep de pasta op en bestrooi met vers geraspte Parmezaanse kaas.


Enjoy!


LIKE Mijn Kookavonturen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe recepten!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...